LibreOffice

Популярният безплатен офис пакет LibreOffice вече има нова версия. LibreOffice 5 се радва на много поправени бъгове и проблеми, както и нови възможности.

На първо място, всички приложения вече ще бъдат изградени чрез графичните интерфейси на GTK3 и Wayland, което е особено важно за Gnu/Linux потребителите. Те работят най-много с пакета и използването на тези технологии гарантира сигурно бъдеще при поддръжката на програмите от различните дистрибуции.

Добавени са възможности за редактиране към мобилното приложение при Android. Важно е да се отбележи и въвеждането на ускоряване на работата чрез използване на OpenGL, работа с облачни хранилища. Програмата за счетоводни таблици Calc включва редица подобрения, а потребителите на Windows ще се зарадват на 64-битова версия на целия пакет.

Все още Libreoffice не е обновено в Google Play Store, но очакваме това да се случи скоро. Дългосрочните цели на проекта е да се се даде възможност на интернет потребителите да могат да редактират документите си на всяко едно устройство посредством облачните услуги и LibreOffice.

Новината не е толкова от значение за настолните потребители, колкото за мобилните. Сериозните претенции на LibreOffice е да се конкурира с големите компании като Microsoft в тази нисша. Със сигурност ще е интересно да проследим как тази концепция ще се развие. Междувременно може да очаквате новата версия за Android в Google Play Store. 

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS