В София Тех Парк, на чиято територия е реализиран най-голeмия проект с Heat Recovery системи на LG Electronics в Европа за 2015 година, компанията представи новата Variable Refrigerant Flow, или VRF [хладилна система с променлив поток; бел. превод] климатична система. Тя се нарича Multi V 5.

Това е последният модел от серията Multi V, който е наследник на позната и много успешна 4-та серия VRF на корейската компания. Основен плюс на новият тип климатична система е Dual Sensing контролът, който чрез постоянно наблюдение едновременно на температурата и влажността, ефективно контролира охлаждането и/или отоплението. Подобрената конструкция на ултимативния инверторен компресор на LG, благодарение на своите иновативни технологии и материали, повишава производителността и осигурява надеждна работа и удължен експлоатационен период. Всичко това прави Multi V 5 мощно и ефективно решение за климатизация. По думите на Петър Митев, B2B регионален мениджър климатична техника и енергийни решения за България и Македония в LG:

„Изключително сме горди да представим последното поколение високо технологична VRF система Multi V 5, която ще надмине очакванията и ще покрие напълно високите изисквания на нашите взискателни клиенти.“lg-electronics-vrf-multi-v-5-1

Изглежда че с VRF системата си, LG предлагат на потребителите енергийна ефективност и показатели, които претендират да са далеч пред тези на конкурентните компании. Но какво предлага Multi V 5? Да видим.

Dual Sensing контролът е впечатляващ

Едно от най-впечатляващите нововъведения при LG Multi V 5 е Dual Sensing контролът, който позволява на системата да разпознава промените в климатичните условия до най-малкия детайл. Другите производители на VRF системи регистрират само температурата на въздуха, докато Multi V 5 измерва температурата и влажността както в помещенията, така и отвън. По този начин системата постига оптимална енергийна ефективност и максимален комфорт в помещенията.

Високоефективни функции като Smart Load контрол правят възможен контрола на температурата на изпаренията във външното тяло и така намалява заскрежаванията, увеличавайки енергийната ефективност от 15% до 31%, по данни на LG. При конвенционалните VRF системи обикновено се наблюдава значително колебание при поддържането на определена температура в помещението, което ги прави практически неефективни. Dual Sensing контрола при Multi V 5 притежава функция на комфортно охлаждане, която поддържа константно желаната температура, осигурявайки максимален комфорт за потребителя.

lg-electronics-vrf-multi-v-5-2Новият инверторен компресор, използван при Multi V 5, предлага високи ефективност и надеждност. Работния диапазон на новия модел е почти десет пъти по-голям от този на предшественика му (15–150 Hz спрямо 10–165 Hz съответно). Multi V 5 се отличава и с подобрена система за лагеруване, използвайки polyetheretherketone [PEEK, или полиетеретеркетон; бел. превод] — нов материал, който се използва в самолетните двигатели. Това позволява на системата да работи дълго време дори без масло. В допълнение пък, Smart Oil Management системата използва сензори, които проверяват в реално време баланса на маслото.

Multi V 5 използва полиетеретеркетон, който е заимстван от самолетните двигатели

Интересно е да се отбележи, че използвайки задълбочените изследвания на Националния университет по машиностроене и авиокосмическо инженерство на Сеул, проектантите зад Multi V 5 черпят вдъхновение от плавниците на гърбатите китове — техните форми са използвани при проектирането на вентилатора. Благодарение на него е възможно достигането на мощност от 26 конски сили.

lg-electronics-vrf-multi-v-5-3За да се увеличи трайно живота на продукта, да се намалят разходите по неговата поддръжка и да се осигури дългосрочната му работоспособност, Multi V 5 разчита и на специално антикорозионно покритие, наречено Ocean Black. Благодарение на него, потребителят може да бъде спокоен, че климатичната система е защитена сол, пясък и други елементи, носени от ветрове или налични в силно замърсени промишлени зони. Черното покритие на топлообменника предпазва от натрупване и на вода.

За разлика от конвенционалните VRF системи, които губят енергия чрез спиране и пускане на отоплението по време на разскрежаване, Multi V 5 увеличава топлинната мощност и комфорта в помещенията. Непрекъснатото отопление намалява ненужната консумация на енергия и осигурява непрекъснато затопляне. Ако трябва да говорим в цифри, отново предоставени от LG, Multi V 5 постига увеличение на ефективността с цели 11%, докато консумацията на енергия е 7% по-малко за един работен ден.

В заключение можем да кажем, че LG е производител, който държи на качеството на своите продукти. Това се вижда както при техните климатични системи, така и при други уреди като монитори, телевизори и т.н. С Multi V 5 корейският гигант цели да постави нов стандарт при климатиците, който трудно ще бъде надминат от конкурентните компании. Остава да видим как ще се справи.

1 коментар

Comments are closed.