Интерфейс и софтуер

Изследванията на LG показват, че най-често използваните функции при смартфоните са най-основните, които ние често приемаме за даденост. Говорим за SMS, социални мрежи, карти и разбира се, провеждане на телефонни разговори. LG G2 идва с редица страхотни функции, които са съсредоточени върху най-популярните задачи на един умен телефон.

G2 пристига с вече не най-новата версия на Android OS 4.2.2 Jelly Bean и специфичният LG потребителски интерфейс. Без съмнение, че това няма да е версията, с която ще си остане, но за сега няма данни кога ще получи ъпдейт. По отношение на някакви промени по дизайнът на този скин не може да се каже, че има съществени актуализации. Повечето неща си ги знаем от предните модели на компанията, като оразмеряването и промяната на иконите, скриването им, когато плъзнете двата си пръста в срещуположна посока и многофункционалната уведомителна лента.

G2

Все пак тя наистина е страшно удобна, предлагайки бърз достъп до много от функционалностите на LG G2. Освен това може да персонализирате кои от всички тези функции да се показват с бърз бутон и кои не. Към това имаме и втора лента, която предлага достъп до QSlide приложенията. В общи линии това е набор от няколко приложения, които може да изведете на преден план и да работите по тях едновременно. Максимално може да изведете до две приложения, като те предлагат възможност за оразмеряване и регулиране колко да са прозрачни. Принципно може да изведете две от тях и в същото време да отворите и браузъра, с което вече имате три приложения, но честно казано става малко претъпкано.

Интересно нововъведение от страна на корейците е възможността сами да определяме кои и как да са разположени софтуерните бутони за работа по менюто. Това е нещо, което не се среща често, а е доста удобно. Освен стандартните “Home”, “Back” и “Menu”, може да добавите четвърти, които да сваля уведомителната лента или да отваря QuickMemo. Освен това може да зададете и тема, като възможностите са четири.

G2 предлага и още познати опции за персонализация на интерфейса, като ефектите при отключване на екрана и тези при плъзгане на менютата. За отключване на екрана може да избирате между Ripple, Dewdrop, White hole, Particle и Crystal. За менютата опциите са Basic, Breeze, Acordion, Panorama, Carousel, Layer и Domino. Освен всичко това може да избирате измежду двете теми, като едната е доста детска, да включвате портретен режим на менюто и превъртане на панелите. На заключен екран може да си зададете различни бързи икони за бърз достъп, да включите анимацията на времето или да си зададете име, което да се показва. Все интересни и приятни функции, които ще направят вашия телефон наистина ваш.

Quick translator е също едно много полезно приложение, което пак спада към най-интересните благини в този телефон. То ще ви позволи да сканирате дадена дума, текст или пасаж и автоматично ще направи превод в реално време, като това може да стане както в онлайн, така и в офлайн режим. Приложението поддържа 54 езика, като към тях има и български. Принципът му на работа наподобява Google Translator.

Siri и S-Voice са едни от най-популярните гласови асистенти при смартфоните, като тук изключваме Google Now, защото той е наличен при всички модели. LG предлага и своя версия, която носи името Voice Mate. Voice Mate е почти идентичен с гореспоменатите приложения и аналогично предлага сходни възможности. С него може да иницирате обаждане, да променяте настройки, да си пуснете музика, да диктувате текст, да стартирате приложения, да въведете бележки или напомняне, планирате събитие, да проверите времето, зададете аларма или таймер, да търсите в интернет и да получите отговор на въпрос.

LG G2 предлага и съвсем нов метод за мултитаскинг, които носи името Slide Aside. Той позволява да отваряте бързо до три приложения, като просто трябва да „плъзнете“ приложенито на ляво, за да го добавите и след това надясно, за да го изведете. Процедурата се извършва с три пръста, а функцията може да я включвате и изключвате от настройките. Със Slide Aside от LG не са премахнали менюто Recent, а просто добавят още една опция, като вие може да прецените коя е по-удобната за вас.

С вграденото в G2 приложение Backup може да правите копие на информацията, която е на телефона. Също така можете да задавате телефона автоматично да прави backup през определено време. Самото приложение ви дава да изберете какво искате да запазите като информация. Можете да отметнете само приложенията и настройките им, само контактите, само SMS-ите и още много други, а можете да изберете и всичките.

Чрез Answer Me ще може да се приемете входящото повикване автоматично, след понижаване на тона на звънене, когато телефонът се доближава до ухото. Това е доста удобно, ако сте в движение и не можете да се занимавате натискане на бутони.

QuickRemote е наличен благодарение на Infrared порта, като с това G2 може да се ползва не само за дистанционно управление. Той може да се учи от конвенционалните дистанционни и да бъде персонализиран за работа на няколко устройства с гъвкави ключове.

Още една интересна опция е Clip Tray. Чрез нея, ако задържите пръста си върху някой линк, музика или видео файл, снимка, телефонен номер или просто някакъв текст и след това изберете да се добави в Clip Tray или Copy to clipboard, то те автоматично ще се добавят в Clip Tray. След това, ако изберете Paste ще видите всичко, което е добавено в Clip Tray. Това ви дава възможност да изберете различни неща, които да ползвате на по-късен етап или веднага, без да се налага непрекъснато да прескачате от меню в меню.

Нещо, което прилича доста на Kids mode, който сме виждали в телефони на разни други компании е функцията Guest Mode. Тя защитава поверителността на собственика на телефона, като показва само предварително избрани приложения, след като сте въвели специфичния метод за отключване. Така може да дадете вашият LG G2 на детето си или на друг човек, като той няма да може да се рови в личните ви данни.

Отново нещо, което вече е познато на публиката са опциите за следене на погледа при четене или гледане на видео. Функциите се казват Smart screen и Smart video. Чрез тях екранът няма да загасне ако четете някоя интересна статия в Smart News или ще спре видеото при отместване на погледа.