Superfish

В кратък период между месеците септември и декември софтуерът Superfish е бил инсталиран в част от потребителския клас лаптопи, за да помогне на притежателите им да открият интересни продукти, докато пазаруват в мрежата. Тъй като част от клиентите не реагираха позитивно, ние предприехме бързо и решително следните действия:

ВИЖ ОЩЕ: Ревю на Samsung Galaxy Note Edge

1) Superfish деактивираха напълно взаимодействията на всички продукти на Lenovo с техните сървъри  (от януари насам) и софтуерът вече не е активен. Това се отнася за всички засегнати продукти на Lenovo, стигнали до пазара.

2)  От януари Lenovo не инсталира този софтуер.

3)  Lenovo декларира, че и занапред няма да инсталира Superfish.

Технологията бе старателно проучена от нас и не открихме доказателства за проблеми със сигурността. Знаем, че потребителите реагират с притеснение на този казус, поради което предприехме директни действия и спряхме доставките на всички продукти с този софтуер. Ще продължим да преразглеждаме какво правим и как го правим, за да гарантираме, че на първо място винаги поставяме нуждите и приоритетите на нашите потребители.

Технологията Superfish не се базира на проследяване на потребителското поведение, а работи на контекстуален принцип. Тя не записва каквато и да било лична информация, нито е способна да идентифицира потребителите. Те не се проследяват, нито се таргетират повторно. Всяка интернет сесия е независима. На потребителите се дава  избор дали да използват Superfish. Партньорството на Lenovo със Superfish не е имало за цел финансова облага. Стремежът на Lenovo е бил да предостави повече възможности на потребителите. Разбираме факта, че софтуерът не постига тази цел и предприехме бързи и решителни действия.

Оказваме съдействие на потребителите, които все още имат притеснения чрез форумите на компанията. Целта ни е да предоставим технологии, които служат на потребителите по възможно най-добрия начин. В конкретния случай ние отговорихме бързо на негативната обратна връзка и предприехме решителни действия, за да сме сигурни, че сме внесли яснота. В случай, че потребителите имат нужда от допълнителна информация, могат да я намерят на http://forums.lenovo.com