Смартфон пазарът постоянно се мени, това е безспорно. Но като цяло едни и същи производители стоят на челните позиции. Едни от тях са Lenovo и Xiaomi, които в последно време гравитираха около четвърто и пето място на най-големите компании за телефони на пазара. Това обаче вече не е така, след като тези гиганти бяха изместени от други, не толкова познати на масовия потребител компании.

Според агенция IDC, Lenovo-Motorola предаде третото място през 2014 година. От тогава насам, Xiaomi пък стоят за малко ту на четвърто място, ту на пето. Последното проучване на IDC, което е погледнало цифрите от началото на годината до сега показва, че Xiaomi и Lenovo са били изместени от не кой да е, а китайските марки Vivo и Oppo.

Набиращите скорост китайски производители в лицето на Vivo, Oppo и дори Huawei и други подобни марки, отправят сериозно предизвикателство към утвърдените марки. Все повече потребители се насочват към по-евтини смартфони с много подобни възможности като тези на гигантите. Нагледно виждаме и резултата от тази промяна в мирогледа на средностатистическия потребител.