Тя има за цел да гарантира, че новите дроиди с изкуствен интелект няма да ни убият

Екипът по роботика на DeepMind разкри три нови разработки, които ще помогнат на роботите да вземат по-бързи, по-добри и по-безопасни решения самостоятелно. Първата включва система за събиране на данни за обучение в съгласие с „конституция на робота“. Така ще се уверите, че вашият робот-офис асистент може да ви донесе повече хартия за принтер без да покоси човешки колега, който се оказва на пътя му.

AutoRT

Системата за събиране на данни за AutoRT, може да използва визуален езиков модел (VLM) и голям езиков модел (LLM). Те работят ръка за ръка, за да подпомогнат роботите в разбирането на околната среда. Така те се адаптират към непозната обстановка и вземат подходящи решения за текущи задачи.

Конституцията на робота, която е вдъхновена от „Трите закона на роботиката“ на Айзък Азимов, се описва като набор от подсказки, фокусирани върху безопасността. LLM инструктира да се избягват задачи, които включват хора, животни, остри предмети и дори електрически уреди.

За допълнителна безопасност DeepMind програмира роботите да спират автоматично, ако силата върху ставите надмине определен праг. Тогава се включва физически прекъсвач за преустановяване на движение, който човешките оператори могат да използват, за да деактивират едно или повече устройства.

Полеви тестове

За период от седем месеца Google разположи флотилия от 53 робота AutoRT в четири различни офис сгради. Проведени са над 77 000 изпитания. Някои роботи са управлявани дистанционно от човешки оператори. Други са работили въз основа на скрипт или напълно автономно. Те са използвали модела за обучение на AI от Google Robotic Transformer (RT-2).

Роботите използвани в изпитанието изглеждат по-скоро утилитарни, отколкото блестящи. Оборудвани са само с камера, роботизирана ръка и мобилна база. За всеки отделен робот системата използва VLM, за да разбере неговата среда и обектите в полезрението му. След това LLM предлага списък с творчески задачи, които роботът може да изпълни.

SARA-RT

Другата нова технология на DeepMind включва SARA-RT. Това е невронна мрежова архитектура, предназначена да направи съществуващия роботизиран трансформатор RT-2 по-точен и по-бърз. Компанията обяви RT-Trajectory, който добавя 2D контури, за да помогне на роботите да изпълняват по-добре специфични физически задачи, като например избърсване на маса.

Изглежда, че все още сме много далеч от роботите, които сервират напитки и подреждат пухени възглавници автономно, но когато са налични, може да се научат как да работят от системи като AutoRT.