Sailfish OS

Sailfish OS

Jolla, компанията създател на Sailfish OS, обяви тази седмица, че потребителите, изявили желание да тестват първи новата операционна система, вече могат да инсталират ранната й версия на своите Nexus 4 устройства. Jolla е пуснала днес версия 1.0.4.20 на Sailfish OS и е уведомила своите тестери чрез имейл.

Компанията работи върху адаптирането на своята операционна система за устройства, различни от нейното собствено, като ще има порт и за LTE версията на  Samsung Galaxy S3, а на един по-късен етап тя ще е достъпна и за устройства, използващи CyanogenMod 10.1. Разбира се това е ранна версия на младата операционна система и има неща, които не работят или крашват.

Желанието на компанията е да изгради една общност сред потребителите на Android устройства, което ще спомогне за развитието на Sailfish OS. Всички тестери са добре дошли да публикуват своите мнения, снимки и клипове в блога на компанията, а тази обратна връзка ще спомогне за развитието на операционната система.

Разбира се компанията е длъжна да предупреди всички желаещи, че подмяната на софтуера може да анулира гаранцията на устройството, да доведе до загуба на данни, нарушения в сигурността и различни увреждания и всичко, което те извършват във връзка с проекта е на тяхна собствена отговорност. Повече информация и инструкции за инсталиране можете да намерите в блога на Jolla.