Телескопът James Webb в Johnson Space Center | Снимка: NASA / Chris Gunn

Приближаваме се все повече до изстрелването на наследника на Hubble — космическият телескоп James Webb, или James Webb Space Telescope. NASA докладваха, че това чудо на технологията е преминало още един кръг от тестове. През юли месец космическата агенция постави телескопа в криогенна камера и по този начин симулира изключително ниските космически температури, на които James Webb ще бъде изложен. Телескопът стоя в камерата около 100 дни и сега вече се подготвя за следващия тест.

JWST ще бъде най-мощният телескоп, който човечеството е конструирало. Той има диаметър на основното огледало 6,5 метра, което го прави повече от пет пъти по-голямо по площ от това на телескопа Hubble. С него учените ще могат да видят много по-навътре във вселената и в много по-големи детайли.

Разбира се, за да сме сигурни, че James Webb ще работи правилно, телескопът трябва да бъде тестват подробно. Първите тестове, които JWST премина, бяха за здравина — акустични и вибрационни тестове, които симулират изстрелването на телескопа на борда на ракетата Ariane 5.

След като приключи температурните тестове в космическия център Johnson в Хюстън, James Webb ще бъде изпратен в Редондо Бийч, Калифорния, където е центърът на Northrop Grumman — компанията, конструирала телескопа. Там целия телескоп ще бъде сглобен със слънчевия му щит. Тъй като JWST ще наблюдава в инфрачервения диапазон на електромагнитния спеткър, той трябва да работи под много ниска температура. Щитът ще пази техниката на борда на James Webb от слънчева радиация и ще задържа температурата ниска.

Художествена интерпретация на телескопа James Webb в космоса | Снимка: Science Magazine

Всички тези тестове са необходими, за да можем да сме сигурни, че JWST ще работи без проблеми. Това се налага, защото за разлика от Hubble, до орбитата на James Webb няма да могат да бъдат изпращани астронавти, които да извършват ремонтни дейности. Hubble обикаля около Земята на приблизително 550 километра височина. За сравнение, телескопът James Webb ще бъде поставен в орбита на т.нар. Втора лагранжева точка (L2 Lagrangian point) — на около един милион километра от повърхността на Земята.

Първоначалният план за начало на мисията JWST бе за края на 2018 година, но поради забавяне при тестовете, изстрелването бе изместено за пролетта на 2019 г. Както Hubble, и този телескоп е съвместна работа на NASA и Европейската космическа агенция (ESA).