It Follows horror филм

Не очаквахте това, нали? След като ви съобщихме, че скоро ще видим хорър филм за селфита, време е ужасът да се пренесе на друг фронт. Инди филмът „It Follows“ е точно това, което ще последва.

Продукцията дебютира съвсем скоро на фестивала в Кан, където се радваше на много добри отзиви от публика и критици. Предстои да бъде показан на Sundance през 2015, а за прожекции на кино още е рано (ако изобщо го видим тук в България). Но това не ни пречи да го споменем още сега.

ВИЖ ОЩЕ: ОТЛАГА СЕ ПРЕМИЕРАТА НА „УБИЙСТВЕНО ИНТЕРВЮ“

„It Follows“ попада в жанра supernatural horror. В литературата (от където произлиза), също е познат и като weird fiction. Въпреки че двете не са точно едно и също, имат допирни точки. Хауърд Лъвкрафт (H. P. Lovecraft, 1890 – 1937) се смята за един от бащите на този жанр, въпреки че преди него още Едгар Алан По е писал подобни неща. В основата на стила, както се разбира от наименованието, е страхът от незнайното, от свръхестественото. Но не свръхестественото в смисъл на фокуси, магии и тем подобни – страх от това, което не може да бъде възприето от човешкия ум. Човешкият живот е абсолютно незначителен и безсмислен сравнен с вселената. За тези от вас, които се интересуват (или пък четат такива книги и им е интересно), други автори в този литературен жанр са Артър Мейчен, Лорд Дънсани, М. Р. Джеймс и Амброуз Биърс. Съвременни автори, които съживяват жанра са Чайна Мелвил, Рамзи Кампбел и дори Стивън Кинг. Отклоних се прекалено, обаче. За филма…

Тук свръхестественото и необятното е… една полово предавана болест (или поне така изглежда). Героинята на Майка Мънроу („The Guest“ и „Labor Day“) прекарва една нощ с момче, след което нещо започва да я преследва. Не виждаме какво е това, само знаем че то няма да се спре пред нищо, докато не я убие или тя не го предаде на някой друг. Точно това е и нещото, което доближава този филм до supernatural horror и weird fiction жанровете.

Шегата настрана – идеята изглежда интересна и това е един от малкото модерни хорър филми, които бих гледал. Вижте трейлъра: