iphone5s-gallery6-2013

Едно от нововъведенията, които Apple може да представи с премиерата на iPhone 6 e нов вид стабилизация на камерата. Информацията идва от китайски инженер и е по-скоро опровержение на предишен слух, който гласеше, че новият iPhone ще има оптична стабилизация (OIS) и в резултат камерата ще бъде “по-дебела” спрямо самия панел на устройството. Това е и главният аргумент срещу използването на тази технология.

В продуктите на Apple дизайнът винаги е стоял на първо място и ще бъде наистина странно, ако компанията произведе устройство, чиято камера не е слята с панела и по-този начин наруши цялостната естетика. EIS, или електронна стабилизация на картината, присъства като опция и в текущите модели на Apple и представлява софтуерен трик целящ да намали трептенията и вибрациите.

EIS принципно отстъпва на OIS по всички показатели. Оптичната стабилизация намаля вибрациите и разклащанията по време на видеозапис и позволява заснемането на снимки в условия без много светлина. Наскоро топ моделите на LG, Nokia и други компании внедриха OIS в своите камери. Разбира се Apple може да представи различен вариант на технологията, който реално да позволи заснемането на снимки с конкурентно качество в условията, в които камерите с OIS са ненадминати.

Премиерата на iPhone 6 е планирана за есента на тази година и тогава ще разберем точно какви нововъведения планира Apple в областта на камерите и дали са пожертвали качество на изображенията за сметка на индустриалния дизайн.