iPhone 5S

Ново приложение за Apple iPhone 5S позволява на смартфона да записва видео в 4К резолюция. Тази функционалност наистина е уникална, тъй като пуснатото през 2013 година устройство максимално може да заснема 1080p видео. Питате се къде е уловката? Цената на приложението е „само“ $999.99 или €899.99, което е доста повече от самия смартфон.

Приложението на име Vizzywig 4K е съвместимо единствено с Apple iPhone 5S, използващ iOS 7. Поради големия размер на 4K видео файловете, създателите са добавили изискването за 32 или 64 GB памет, като потребителите с 16 няма да могат да се възползват. На практика приложението заснема 24 изображения с 4К резолюция (3840 х 2160 пиксела) в секудна, които автоматично се съединяват в непрекъснато видео. Така една секунда видео се равнява на 72 MB, а „цяла“ минута ще заема над 4 GB от паметта, което обяснява изискването за по-голямата памет. Така дори собствениците на iPhone 5S  (64 GB) ще могат да запишат максимум около 10-тина минути видео и то при положение, че почти нямат инсталирани приложения или други медийни файлове.

Все пак трябва да споменем и предимствата на 4K, тъй като видео, заснето с тази резолюция, ще има много повече детайли и острота, спрямо 1080p. С навлизането (и поевтиняването) на 4К телевизорите, този формат ще става все по-популярен, а фактът че смартфон от 2013 може да се справи с това е голямо технологично постижение.

Все пак тук по-учудващ е не фактът, че iPhone 5S може да снима с такава резолюция, а търсената цена за софтуера. Както казахме, $999 е повече от цената на 5S, а за тези пари дори може да се закупи самостоятелна видео камера, която ще има доста по-добро качество. Приложението е одобрено от Apple, което означава че според тях в неговата цена няма нищо странно. Друг е въпросът дали някой наистина ще брои тези пари. Vizzywig 4K може да бъде закупено от тук.

От друга страна MoviePro е друго приложение за iPhone 5S, което позволява видео заснемане в „по-скромната“ 3K резолюция (3072 x 1728 пиксела), но има далеч по-приемливата цена от $ 4.99.