Нов патент от Apple показва как компанията смята, че iPhone може да промени MacBook преживяването. Подаден за първи път през септември миналата година и споделен в базата данни на Патентното бюро на САЩ вчера, патентът ни представя нещо доста необичайно — според него MacBook лаптопът ще бъде само докинг станция, без памет и други основни чаркове; iPhone пък ще се пъха в специален слот на мястото на тракпада. Така смартфонът ще действа както като тракпад, така и като основната работеща част на лаптопа — процесор, памет и т.н.

Описан е и случай, в който фалшивото MacBook устройство (т.нар. dumb terminal) има само видео карта, която да захранва дисплея. Всичко друго в този случай би идвало от закачения iPhone.

Разбира се, идеята за смартфони, работещи като компютри, не е нова. Canonical от край време разработват Ubuntu смартфон, който чрез докинг станция да се превръща в десктоп машина само с помощта на мишка, клавиатура и монитор. HP пък преди време представиха dummy лаптоп (какъвто в случая на патента се явява и MacBook „устройството“), в който се поставя захранващият го смартфон. В този случай обаче телефонът работи само като паметта на лаптора, не и като тракпад.

В патента е описан и вариант, в който iPad устройство се поставя на мястото на дисплея на друг вид dummy MacBook докинг станция, но това вярваме не е чак толкова интересно — все пак наподобява множеството хардуерни клавиатури за iPad, които могат да се намерят на пазара.

apple-ipad-macbook-hybrid-patent

Говорейки за докинг станции, iPhone и iPad устройства, трябва да отбележим, че ако подобна идея се появи на пазара, „лаптопът“ ще работи под iOS, вместо десктоп операционната система на Apple, macOS.

Разбира се, освен всичко останало, трябва да се подчертае, че много от патентите на Apple изобщо не достигат етап на разработка и идеите, описани в тях така и не виждат бял свят. Тази обаче изглежда доста интересна и би било интригуващо да видим нещо такова някога… Само времето ще покаже.

А вие? Какво мислите? Бихте ли ползвали подобен преносим компютър, който работи благодарение на закачения за него iPhone?

1 коментар

  1. Asus показаха телефон {Pad Phone} който се поставя в док с дисплей и става таблет. Тук нещата са същите и просто е добавена клавиатура. Лично аз, който съм фен на Samsung не си позволявам да подценявам Apple, но наистина очаквам от тях да излязат с нещо супер иновативно. Подобна хардуерна конфигурация би могла да се бори сако с Chromebook. Ако това е целта може да се каже че са успели в зависимост от цената на която идва дока.

Comments are closed.