Ако се притесняване, че вашият iPhone може да попадне в грешни ръце, то може би iOS 9 ще допринесе за спокойствието ви с нова функция при сигурността. Освен всичко останало, което ще видим при новата версия на операционната система, замятана на 4-цифрения PIN код с 6-цифрен такъв също е нещо ново.

Когато изгубен смартфон попадне в ръцете на такива, които искат да се доберат до информацията от него, то те прибягват до така наречената Вrute Force атака. Тя представлява чисто и просто опитване на всички възможни комбинации от 4 цифри, за да се отключи екрана. Разбира се, става дума, когато за това се използва PIN код. При неговото наличие за налучкването на всички възможни комбинации са необходими от 12 до около 117 часа. Когато обаче се добавят още две цифри и PIN-ът стане 6-цифрен, както ще бъде при iOS 9, то комбинациите стават и 100 пъти повече. Цялата тази работа може да забави крадците с няколко дни, докато разберат вашата парола, освен ако не го направят още в началото, което е на късмет. Това ще ви даде достатъчно време да откриете телефона си или да изтриете информацията в него от разстояние, благодарение на софтурера против кражба на Apple.

Все пак компанията е направила така, че при 10 въведени грешно пароли, телефонът може да изтрие данните автоматично. Това обаче не е гаранция, защото много хакери са открили начини за заобикаляне на тази функция за сигурност. Най-добрата възможност си остава да ползвате TouchID, който ще премахне необходимостта ви да въвеждате две цифри повече при отключване, но пък ако някой друг вземе телефона ви, то той ще трябва да се занимава с PIN-кода. А при iOS 9 комбинациите от цифри вече стават доста.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS