с iOS 11 извличането на информация от заключено iPhone устройство ще стане още по-трудно. Разбира се, паметта iPhone се криптира и когато Apple смартфонът изкара 48 часа без заряд например, изисква въвеждане на паролата (само пръстов отпечатък няма да свърши работа в случая).

Нещата обаче не стоят така когато става въпрос за т.нар. trusted device — компютър, с който можете да свържете своя iPhone и той автоматично да прави backup на всички данни от устройството. Този начин за съхраняване на бекъпи е много удобен за криминалисти или хакери например, които се опитват да получат достъп до лични данни по една или друга причина — свалената по този начин информация е лесна за използване.

За да достигнат обаче до нея, недоброжелателите трябва първо да свържат един iPhone с компютър и да направят този компютър “доверено” устройство. До сега това можеше да стане като потребителят потвърди желанието за това с Touch ID. След ъпдейт към iOS 11, пръстов отпечатък няма да е достатъчен. Ще трябва да се въведе паролата на въпросния iPhone, също както когато той е бил изключен дълго време.

Това ще е много удобно за пазене на личната информация, защото понякога е по-лесно пръстов отпечатък да бъде фалшифициран (с 3D принтиране например), докато разбиването на паролата е нещо съвсем друго.

Защо тази промяна идва с iOS 11, не е много ясно. Тя повишава сигурността при мобилните Apple устройства, разбира се. Но може би не е само това. Според слухове, iPhone 8 (или iPhone X), който очакваме утре, ще бъде без Touch ID. Ако това се окаже така, то за активирането на доверено устройство при него ще свърши работа само и единствено въвеждане на парола. Остава да видим.