Intel_android_inside

По време на IDF 2014 в Китай Intel представи своя версия на Android, пригодена за работа с устройства базирани на процесорите на Intel.

Вместо да чака Google или някой от производителите на хардуер, Intel взе нещата в свои ръце. Според представители на компанията новият Android ще позволи създаването на ново поколение 64-битови устройства. Intel са извършили цялата работа по преработване и тестване на кода предоставен от Google и техният Android Open Source Project.

Официално Android е създаден, за да работи с 32-битова архитектура ARM, като поддръжката на x86 архитектурата на Intel е неофициална и малкото устройства, които използват такива чипове, имат проблеми с пускането на различни приложения и игри. Официалният Android от Intel има за цел да промени именно това.

Намесата на Intel определено е добър знак за бъдещето на Android, имайки предвид, че навлизането на 64-битови устройства в платформата на Google е неизбежно. 64-битовите процесори базирани на ARM, все още са в своя зародиш и ако Intel успеят да се възползват и произведат линия процесори с производителност и енергоефективност сходна на тези на ARM, ще имат отлична възможност да увеличат пазарния си дял сред мобилните устройства. Последните слухове подсказват, че Google готвят нов таблет – Nexus 8, който ще използва именно 64-битов процесор създаден от Intel.