Internet Movie Database (IMDb) е незаменим ресурс откъдето можете да се сдобиете с информация, която ви интересува, за който и да било филм. Опитвате се да разберете къде сте видели този актьор преди? Искате да знаете, колко се харесва даден филм или да се сетите определен цитат от него? Всичко това можете да правите в единствения по рода си сайт imdb.com.

Ако искате обаче да дискутирате дадена продукция, да изразите мнението си или да изразите спекулациите си за следващ епизод, IMDb вече не е мястото за вас, тъй като сайта съвсем скоро ще затвори тази своя система.

Според изказване на в самия сайт, форумът за съобщения, където преди всеки можеше да види какво сте написали, както и системата за лични съобщения, ще бъдат затворени на 20 февруари. Причината за това е “че те вече не предлагат позитивни и полезни неща за по-голямата част от 250-те милиона месечни потребители от цял свят.”

Това е малко като края на една ера. IMDb е от далечната 1990. Както знаете интернет тогава е бил пълен почти само с точно такива дискусионни форуми. Оттогава сме видели как те се развиват в социални мрежи като Myspace и Facebook. IMDb споделя в своето изявление, че повечето хора са посещавали сайта именно, за да публикуват коментари.

imdb-screenshot

Представителите на сайта подготвят неговите потребители за промяната: “През тези две седмици на преход, които включват и 19 февруари, 2017, потребителите в IMDb ще могат да обменят контакти и каквато информация желаят с други хора, с които искат да продължат своята комуникация.”

IMDb не е единственият сайт, взел такова решение. Още много големи международни сайтове са затворили своята система за съобщения. Причината е, че се губи много време в премахване и издирване на токсични потребители, такива които спамят из коментарите или по някакъв начин нарушават правилата на сайта. Но не само време се губи, но и средства.

Освен това системите на IMDb не са променяни с години. Купища текстове с дискусии изглеждат престарели сравнение с други филмови форуми.