Дългоочакваният iMac Pro, който бе обявен по-рано тази година, най-накрая ще може да се поръча. Предварителните поръчки започват от утре, 14 декември. Както знаехме по-рано, ще са налични 8, 10 и 18-ядрени конфигурации. Изненадващо обаче бе обявен и вариант с 14-ядрен процесор.

Все още знаем много малко за самия iMac Pro. Възможните варианти за конфигурация са процесор Intel Xeon W; 32, 64, или 128 GB ECC DDR4 2666MHz RAM памет; 1, 2, или 4 TB вътрешна памет и видео карта AMD Radeon Pro Vega с памет 8 или 16 GB.

Tech влогърът Marques Brownlee има малко по-подробно видео, след като е ползвал машината през последната една седмица:

С няколко думи, това е работна станция за хора, които имат нужда от сериозни параметри — редактори, продуценти и т.н. Важно е да се отбележи също, че iMac Pro е напълно капсулован, така че не можете да правите каквито и да е промени по него след като го купите (дори и да добавяте RAM памет).

По-долу можете да видите пълните характеристики на четирите разновидности на процесора Intel Xeon:

На 14 декември ще може да бъдат поръчани вариантите на iMac Pro с 8 и 10-ядрен процесор, докато 14 и 18-ядрените ще са налични малко по-късно през 2018 г.

Допълнителна информация, към която и цената на тази машина, ще е налична след 14 декември. За сега знаем само, че базовият iMac Pro с 8-ядрен процесор ще струва 4999 долара.

Ето и официалното прессъобщение на Apple:

„Професионалистите обичат iMac. Така че, когато ни помолиха да направим жесток iMac, ние се раздадохме на максимум. И след това отидохме по-далеч, създавайки iMac с най-изумително мощната конфигурация от графики, процесор, памет и input-output от всички Mac-ове до сега. И го направихме без да добавим милиметър към неговия оригинален дизайн. Така че всички, от видео редактори до 3D аниматори, от музиканти до софтуерни разработчици и учени, могат да правят това, което правят, както никога не са го правили преди. Представяме iMac Pro. Изтънчена и зла, машината на мечтите ви.“