Още миналата есен Smart Things споделиха, че IKEA разработват умни джаджи за дома, които съвсем скоро след това започнаха да се продават ексклузивно в няколко европейски държави — Швеция, Чехия, Италия и Белгия. Сега компанията ще ги предложи на още няколко пазара, като това се очертават едни от най-евтините комплекти за контрол на умни домашни уреди.

Линията продукти се нарича Trådfri [“безжичен”; бел. превод] и е комплект за контрол на осветлението в дома ви. Базовият такъв, включващ основното gateway устройство, дистанционно и две LED крушки, ще струва приблизително 85 долара.

Gateway контролерът е това, което свързва всички крушки заедно. Той може да бъде закачен за рутер посредством кабел, след което за да правите каквото и да е с осветлението ви трябва само дистанционното. Друга интересна част от новата линия е нещо като суич, с който можете да затъмнявате лампите. Той представлява малко, кръгло и плоско… нещо, което само завъртате в ръка (видеото по-горе) и хоп! Този суич се продава в комплект с една крушка за някакви си 179 крони (20 долара).

Самите крушки могат да бъдат закупени поотделно, като вариантите за температурни цветове са 2200K, 2700K и 4000K. Една крушка от 980 лумена струва 199 крони (22 долара).

Към момента комплектите Trådfri се предлагат само на родния шведски сайт на IKEA, но според информацията от Smart Things, по-широкото им разпространение предстои през април. Би било страхотно ако можем да ги закупим и от тукашното представителство на IKEA.