clouds-inside

Облачната услуга iCloud на Apple (AAPL) е настоящия лидер на пазара за все по-използваните облачни услуги за съхранение на данни. Според скорошен доклад на Strategy Analytic през месец октомври съхранението и архивирането, които компанията предоставя, се нареждат на първо място с дял от 27%. След нея са Dropbox с дял от 17%,  Cloud Drive на Amazon с 15%, Google Drive с 10% и други по-малки и не толкова известни услуги на определени компании.

Всяка една от платформите има уникална насоченост, но iCloud е най-вече услуга за съхранение и място за събиране на музика и приложения. Dropbox пък, както предполага и неговото име, е платформа просто за пускане и споделяне на файлове. Услугата Cloud Drive на Amazon е подобна. Google Drive пък синхронизира Google Keep, Google Docs и други услуги.

В процеса на проучването консултантската компания Strategy Analytics установила, че 55% от участвалите никога не са използвали облачна услуга като решение за съхранение на своите данни. Това показва, че на този пазар все още има място за развитие.