Технологията за свръхзвуков транспорт Hyperloop, предложена за първи път от Илон Мъск, бива разработвана ожесточено. След като Мъск и SpaceX оставиха идеята си с „отворен код“, всеки има възможност да я използва, за да разработи свой вариант. Точно за това към момента има няколко стартъпа, които работят по „свръхзвуковия влак“. Една от тях е Hyperloop One, които вчера за първи път тестваха своята машина в пустинята Невада.

По-долу можете да видите кратък GIF, който показва Hyperloop One в действие – чудовището успява да развие скорост от 0 до 187 километра в час за само 1,1 секунди, акумулирайки сила от 2,4 G. За по-малко от две секунди, влакът потегля от спряло положение и прави пълен стоп. Всичко това се е случило пред публика и инвеститори, наблюдаващи внимателно за какво са отишли парите им.

View post on imgur.com

За да се движи толкова бързо, Hyperloop разчита на тръби с намалено налягане, в които капсули се движат на въздушни възглавници, задвижвани от линеен индукционен двигател и въздушни компресори. Точно това позволява на влака да развива тази огромна скорост – той не изпитва почти никакво триене със своите „релси“.

Бъдещето на публичния транспорт изглежда много обещаващо. Ще следим развитието на Hyperloop системата с голям интерес.