На специална пресконференция в Пекин вчера Huawei представи нова операционна система. Тя се нарича Liteos и прави така, че компанията да се включи към списъка с технологични гиганти, които са първите, работещи активно за старта на Internet of Things.

Преди известно време подробно ви разказахме какво е Internet of Things, като споменахме няколко компании, които вече работят над свои софтуер и устройства. Huawei също се нарежда на опашката с Liteos, която има за цел да помогне на разработчици да свързват устройства помежду си, да ги контролират и програмират. Операционната система може да върви и на устройства с Android, като това разширява кръга на възможностите ѝ.

Китайският производител твърди, че предоставя само нужния софтуер, а устройствата ще остави на други компании. Такива са например Samsung, Intel, дори Qualcomm, които усилено работят върху джаджите си. Източници твърдят, че дори Facebook и Apple също разработват свои платформи, въпреки че за това няма повече информация към момента.

От Huawei смятат, че до 2025 година на Земята ще има повече от 100 милиарда устройства, които ще са част от Internet of Things – от четки за зъби, през хладилници, до леглото ви. За да се получи всичко това обаче компаниите трябва да си сътрудничат усилено и да обърнат внимание на сигурността.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS