Huawei-logo

Главният изпълнителен директор на Huawei Рен Зенгфай заяви пред френския новинарски сайт Les Echos миналата седмица, че желае да оттегли компанията си от американския пазар.

Не е тайна, че китайският производител на телекомуникационно оборудване и правителството на САЩ не са в много добри отношения, след като през последните няколко години Щатите обвиняваха няколкократно Huawei в кибершпионаж на половината от китайската армия. Миналата година  пък Разузнавателният комитет на САЩ  изпрати писмо до китайската компания, в което американското правителство изявява притесненията си относно отношенията на Huawei с китайската армия и правителство. Притесненията са относно евентуалното желание от страна на китайските власти да проникнат в американските мрежи чрез своите телекомуникационни посредници в лицето на Huawei.  Въпреки това от компанията категорично твърдят, че тя не се занимава с подобен тип шпионаж. От Белия дом в последствие извършиха преглед на рисковете за сигурност, свързани с Huawei, по време на които не са били намерени никакви доказателства, че дружеството шпионира САЩ.

„Ако Huawei застава между отношенията на САЩ и Китай не си заслужава да останем на този пазар. Поради тази причина решихме да се оттеглим и да не пречим“, заяви Зенгфай в интервюто, преведено от Foreign Policy. Все още не е ясно колко са сериозни заплахите на директора на Huawei и кога евентуално компанията ще се изтегли от пазара в САЩ.

Сподели
Предишна страницаСветовните продажби на PlayStation 4 надвишиха 2.1 милиона бройки
Следваща страницаToshiba Corporation купува активи на OCZ
Силвия Янчева е технологичен журналист и редактор на Smart News. Работила е в дирекция на МВнР и била е част от екипа на първата демократична онлайн медия Policymic. Като най-голяма своя страст определя спорта, който е неизменна част от ежедневието й от години насам. Интересува се и от политика, Психология, PR, Фотография, и социални мрежи. За контакти: yancheva@smartnews.bg