Миналата седмица Huawei представиха изцяло нова технология за зареждане на батерии, която е в пъти по-бърза дори от Quick Charge разработката на Qualcomm. Тя беше представена на технологичното събитие Battery Symposium в Япония, където китайският производител показа два варианта на начинът за зареждане – такъв при батерия с капацитет 600 mAh и един за 3000 mAh.

Резултатите сочат, че при батерията с 600 mAh капацитет, зареждането за само две минути е предоставило цели 68% заряд. За по-голямата батерия резултатите са още по-впечатляващи – за пет минути тя била заредена до 48% от своя капацитет.

Интересното е, че не говорим за единичен случай – този експеримент е воден от Huawei в продължение на месеци и компанията вече е уверена, че технологията им съвсем скоро може да стъпи на мобилния пазар. Те дори вече опитват да сключат договори с други производители. Китайците докладват, че изключително бързото зареждане не влияе по никакъв негативен начин на живота на батерията.

Ако производството на въпросните батери се окаже финансово достъпно, то те могат да започнат да се изработват съвсем скоро. Колкото до това как работят те – Huawei са достигнали до идеята чрез разработка на хексометри, свързани с молекула на графит в анод. Това може да се окаже революцията в литиево-йонните батерии, която чакаме толкова дълго.

На линковете по-долу можете да гледате видео тест на всяка една от батериите.
Батерия с капацитет 600 mAh: ТУК
Батерия с капацитет 3000 mAh: ТУК