htc-chou

HTC се изправи тази година пред доста интересна ситуация. Компанията пусна един от най-добрите смартфони за 2013, но беше детонирана от Apple и Samsung, които продължиха да доминират пазара на високия клас телефони. В същото време китайските производители продължават да предлагат евтини модели на приемливи цени. Тъй като HTC определено няма маркетинговия бюджет на Samsung, много анализатори твърдят, че би било логично тайванците да променят стратегията си и да заложат отново на ниския клас смартфони.

Изглежда HTC има намерение да продължи с биенето на главата в стената с вече доказано провалила се стратегия. В интервю за CNET UK, шефът на отдела по онлайн комуникации на HTC Джеф Гордън заяви, че „HTC няма внезапно да смени стратегията си и да се превърне в бюджетен производител на смартфони, тъй като не смята за правилно да се бори с Huawei, ZTE и евентуално Amazon“.

Въпреки, че печалбите от ниския клас са минимални, печалбите на HTC също са нищожни при високия клас. Нека не забравяме, че тайванците обявиха финансовите си резултати наскоро, където фигурира нулевата печалба и загубата от 101 милиона американски долара. Хай енд пазарът и без това е пренаселен със устройства на Samsung и Apple, така че бъдещето на HTC не е сигурно, дори и с рекламите на Робърт Дауни. Основният Beats коз на компанията също липсва, което само усложнява положението на гиганта.