Рано тази сутрин HTC представиха двата си нови смартфона, единият от които се явява флагманът им за тази година. Това са HTC U Ultra и HTC U Play. Както видяхме от изтекли снимки преди дни, устройствата са с изцяло нов дизайн, което е първото нещо, хващащо окото. Тайванците този път са избрали стъкло за основен материал при изграждането на панелите на джаджите. Това специално обработено стъкло те наричат Liquid Surface.

Важно е да отбележим, че на премиерното събитие компанията не е позволила да се прави видео на устройството, поради това, че софтуерът му все още не е финален. За това и в интернет ще намерите най-много по няколко снимки на U Ultra и U Play.

HTC U Ultra

Флагманът за тази година идва с 5.7-инчов Super LCD5 дисплей с QHD резолюция. Освен него обаче, устройството притежава и втори, допълнителен малък дисплей точно над основния. Той ще се използва за нотификации, бързи бутони и информация за час, дата, време и напомняния. Неговите спецификации включват 2.0 инча диагонал и 160х1040 пиксела резолюция.

htc-u-ultra-2Още — U Ultra притежава четириядрен Qualcomm Snapdragon 821 процесор, графична карта Adreno 530 и 4GB RAM. Потребителите ще имат избор между 64 и 128GB вградена памет с възможност за разширение до 2TB благодарение на microSD карта.

Камерата на флагмана е 12-мегапикселова с технологията на HTC Ultrapixel 2. Тя притежава оптична стабилизация, лазерен и phase detection автофокус и бленда f/1.8. Предната камера пък е 16 мегапиксела. Операционната система, разбира се, е Android 7.0 Nougat, а батерията е с капацитет 3000 mAh (с Quick Charge 3.0).

HTC U Play

При HTC U Play нещата стоят малко по-различно. Неговият дисплей е 5.2 инча, отново Super LCD5 с QHD резолюция. Тук нямаме втори допълнителен, а процесорът е осемядрен MediaTek Helio P10. Изборът за памет е между 3GB RAM с 32GB вградена или 4GB RAM с 64GB вградена. Всичко това с възможност за разширение, разбира се.

htc-u-play-1Макар предната камера да е същата като при U Ultra, основната този път е 16-мегапиксела с бленда f/2.0, оптична стабилизация и phase detection автофокус. При U Play батерията е само 2500 mAh, без Qualcomm Quick Charge, разбира се.

Бонусът при новите смартфони от HTC е т.нар. Sense Companion, което е нещо като виртуален асистент. Макар да не знаем много за него, той ще се учи от действията на потребителя, за да помага при нужда — например да ви напомня, че трябва да го заредите малко повече, за да изкарате целия ден с достатъчно батерия.

htc-u-play-2Цени и наличности

HTC U Ultra ще може да бъде поръчан предварително от сайта на компанията още днес, като неговата цена е скромните 749 долара. Идва в четири цвята — Brilliant Black, Cosmetic Pink, Ice White и Sapphire Blue.

Не е ясно кога и срещу каква сума ще започне да се предлага U Play, но HTC обещават, че той ще е наличен в избрани райони в началото на годината (каквото и да значи това). Очаквайте повече информация, когато такава се появи.

По-долу можете да гледате цялото представяне на смартфоните: