htc one

HTC обяви днес финансовите си резултати за второто тримесечие на 2013 година. Компанията отчита 2.36 милиарда приходи, от които печалбата е едва 41.8 милиона американски долара. Продажбите на флагмана на тайванците вървят добре и именно това спасява компанията в този момент.

HTC One се справя „много добре“ в Китай, САЩ и Европа, според изпълнителният директор на HTC Питър Чоу.

„Ако трябва да сравня продажбите на HTC One с предишни флагмани през същия период миналата година, мога да кажа, че тазгодишният топ модел се справя много по-добре“, обяви шефът на финансовия отдел на компанията. Сравняваните модели са One X, One S и тазгодишния One.

Компанията не коментира колко точно бройки е продала от топ модела HTC One. Проблемът на компанията е, че въпреки добрите продажби на One, тайванците очакват през следващото тримесечие печалбата да е равна на нула, както и възможност за загуба от 8%. Важно е да се отбележи, че ако това се случи, това ще е първата загуба на компанията от момента, в който тя става публична през 2002 година.

За да избегне това, компанията пусна наскоро 4.3-инчовия HTC One Mini и планува да продължи с пускането на модели от среден клас. HTC се стреми да привлече вниманието и на китайските потребители, които търсят хай енд устройства. Нека не забравяме, че Китай е най-големият пазар за мобилни телефони в света.

Потребители от форумите на популярния сайт The Verge продължават да обсъждат тежкото положение на HTC. Те не виждат проблеми с хай енд устройствата, освен бавните ъпдейти, а търсят виновниците в екипа на компанията. Феновете обвиняват и изпълнителният директор Питър Чоу за всички загуби и лоши маркетингови стратегии. Другите основни „виновници“ за положението на тайванците са южнокорейската Samsung и американската Apple, които продължават да отчитат стабилни печалби. Samsung увеличи многократно маркетинговия си бюджет с излизането на смартфона Galaxy S3, което помогна на компанията да пожъне огромни успехи.