htc-one-live-stage

HTC определено върви само надолу през последните три години. Компанията постоянно отчита спад в приходите и нулеви печалби, което не се харесва на инвеститорите. Тайванците все още се опитват да завземат колкото се може повече пазарен дял, но нещата не вървят на добре.

Интересното е, че компанията няма ясна стратегия, която да следва и да налага. Днес на брифинг беше обявено, че HTC отново има намерение да се върне към нискобюджетните устройства, от които се опита да избяга преди две години. „Имаме намерение да обърнем внимание на по-голям брой устройства през 2014, които да ни донесат повече печалби“, заяви Чиалин Чанг, финансов шеф на HTC.

Стратегията, ако въобще можем да кажем, че има такава, се изменя на всеки няколко месеца. Преди около година тайванците заявиха, че ще пускат по-малко устройства на пазара и ще се фокусират върху моделите от висок клас. Тази политика се оказа лъжа, тъй като пазарът отново беше залян от множество устройства с леки козметични разлики между тях. В интервю за CNET UK, шефът на отдела по онлайн комуникации на HTC Джеф Гордън заяви, че „HTC няма внезапно да смени стратегията си и да се превърне в бюджетен производител на смартфони, тъй като не смята за правилно да се бори с Huawei, ZTE и евентуално Amazon“. От днешната новина разбираме, че точно това се случва.

Истински жалко е да виждаме компания със страхотни продукти и величествено минало да върви само и единствено надолу.

Маркетингът на компанията също не помага на тежкото положение на HTC. „Може би не се маркетирахме добре на пазара“, каза шефът на маркетинг отдела Бен Хо в интервю за Ройтерс през октомври. Сериозно, кой ще тича да си купи продукт на HTC, само защото Робърт Дауни Джуниър го рекламира?

Нямам търпение да разбера как ще се представи HTC през следващата година.

 

Сподели
Предишна страницаИзтекоха спецификациите на Nokia Lumia 525
Следваща страницаAndroid OS стана на 6 години
Боби Иванов е технологичен журналист. Работил е във в. “24 часа”, както и като редактор и автор на авторски публикации в онлайн изданието MobileNews, част от Trim Publications Ltd. Темите, които покрива включват бизнес, технологии и телекомуникации в страната и в световен мащаб. Интересите му включват Психология на комуникацията, Социология, Маркетинг и Връзки с обществеността. За контакти: Ivanoff@smartnews.bg