HTC-in-trouble-2

HTC е в криза. С резкия спад на цените на акциите и слабите международни продажби, бъдещето на компанията преди пускането на флагмана One изглежда отчайващо. Разбира се мнозина повярваха в новия смартфон. Критиците възхваляваха иновативния дизайн и красивия дисплей – надежда за изплуването на тайванците. Оказа се, че доста сгрешихме.

Още хора на високо равнище продължават да напускат HTC. Главният изпълнителен директор в Азия, Ленард Хорник, се раздели с компанията, след като беше в отпуск в продължение на два месеца, съобщиха от CNET. Той е отговарял за работата на HTC в Азия за период от две години. Не е ясно каква е причина той да отсъства, нито пък е известно чие е било решението за неговото напускане. HTC потвърди доклада на CNET, като също така съобщи, че главният финансов директор Chialin Chang ще попълни мястото на Хорник докато компанията намери постоянен негов заместник.

Днешната новина дойде, след като беше разкрито, че главният продуктов директор Kouji Kodera, който отговаряше за цялата продуктова линия и стратегия на компанията, миналата седмица напусна тайванския производител. В седалището на HTC в северна Америка нараства все по-голям безпорядък, като тези проблеми не се ограничават само до САЩ. Източник описва HTC като компания в „пълно свободно падане“.

twitter_eric_lin
Ерик Лин, бивш мениджър на HTC, каза чрез Twitter на настоящите служители „просто да напуснат“. © Twitter, Eric Lin

Оказа се и, че лошо направеният телефон First, който е разработен в сътрудничество с Facebook, е убиван морално в компанията. Според източник на HTC, той е „катастрофа“. Тук обаче можем да обвиним Facebook, тъй като Зукърбърг обеща на тайванския производител, че ще даде на First ексклузивен период, но след това дръпна килимчето изпод краката му и обяви Facebook Home по-рано. Сега телефонът струва едва 99 долара поради липса на търсене.

Междувременно дългоочакваният One продължава да има спънки по-пътя си. Все още има недостиг при доставките, а HTC няма достатъчно пазарни пари, за да се конкурира за потребители със Samsung, които въобще не щадят средства за това. Главният изпълнителен директор Питър Чоу отчаяно се опитва да управлява компанията в такива бурни времена, но в този процес той създаде фирмена култура на страх. Оттук нататък тайванците нямат право на нито една грешка. За да си върнат позициите те трябва да пускат само хитови устройства.