HP днес пуска нов лаптоп, който е по-тънък и по-лек от MacBook Air. Това е стилна Windows 8 машина, наречена EliteBook Folio 1020. HP твърди, че EliteBook Folio 1020 е проектиран най-вече за офис потребителите. Лаптопът включва богат набор от портове и четец за пръстови отпечатъци. Под капака си той има 8GB RAM, SSD, което може да е 128GB или 256GB, и до 9 часа живот на батерията. Задвижда  се от Intel Core M процесор, което означава, че липсва вентилатор. В общи линии ще е чудесен за хората, които държат да работят на тиха машина, но все още не можем да кажем нищо за производителността на EliteBook Folio 1020.

ВИЖ ОЩЕ: Първи снимки на Galaxy Note 4 с Android 5.0 Lollipop

Трябва да знаете, че лаптопът се предлага в два различни модела, като само единият е по-лек от MacBook Air. Standard Edition версията на EliteBook Folio 1020 е една идея по-тежък. Той включва 12.5-инчов дисплей с 1080p резолюция и предлага възможността да бъде ъпгрейднат и да включва сензорен екран. Folio 1020 Special Edition е по-лекият от двата модела с тегло от само 1.029 кг. Корпусът му е от въглеродни влакна и магнезиево-литиева сплав. Този модел включва 12.5-инчов quad HD дисплей, но няма опция за сензорен екран. Ще го различите по тънката червена лента. Standard Edition ще бъде наличен през февруари, а Special Edition ще бъде на разположение през април.

Все още не може да кажем нищо за цените, но за момента се говори, че и двата модела ще са по-скъпи от MacBook Air. Реално, ако всичко работи както трябва и EliteBook Folio 1020 предлага добра производителност, лаптопът може да стане добра Windows 8 алтернатива на MacBook Air. Ако това не се случи обаче, HP рискува да затъне още повече.