Финландската компания HMD Global, която притежава бранда Nokia за смартфони, обяви, че е осъществила успешно нов рунд за привличане на рисково финансиране и е събрала 100 милиона щатски долара. Парите ще бъдат използвани за разширяване на бизнес операциите и финансиране на растежа на компанията през втората година.

Този кръг на финансиране е ръководен от основаната в Женева Ginko Ventures чрез Alpha Ginko Ltd. с участието на DMJ Asia Investment Opportunity Limited и Wonderful Stars Pte. Ltd., дъщерно дружество на FIH Mobile Ltd.

С последния кръг на финансиране текущата пазарна оценка на HMD Global надхвърля 1 милиард щатски долара. HMD Global ще направи стратегически инвестиции за мащабиране на бързоразвиващите се бизнес операции. През 2018 г. компанията планира да разшири значително портфолиото си от смартфони Nokia и да удвои обхвата си на стратегическите пазари, като същевременно продължи да доставя иновации, там където е най-важно.

Компанията е доставила над 70 милиона телефона с марката Nokia през първата си година. Тя има търговска дейност в над 80 държави, а телефони Nokia са активирани от 170 страни по света. Днес телефоните Nokia се продават в над 250 000 търговски обекта в целия свят и над 600 директни търговски партньори се ангажират с този следващ етап на развитие на телефоните Nokia в световен мащаб. През финансовата 2017 година HMD Global регистрира общ приход от 1,8 милиарда евро, заедно с оперативна загуба от 65 милиона евро.

След Световния мобилен конгрес в Барселона през 2017 г. финландската компания представи 16 нови устройства и глобални партньорства с големи индустрии, като Google и ZEISS, заедно с дългосрочните стратегически отношения с Nokia и FIH. По време на конгреса в Барселона през 2018 HMD Global обяви, че ще бъде основния световен партньор за водещата програма на Google за Android – Android One, като цялото портфолио от смартфони Nokia се присъедини към семейството Android One.

Сподели
Предишна страницаAdobe придоби Magento за 1,68 млрд. долара
Следваща страницаSamsung заплати $539 млн. на Apple за нарушаване на патенти
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.