AMC

ФБР арестува потребител на Google Glass. Вчера в киносалона АМС в Easton Mall Columbus потребител, който носел умните очила спокойно си гледал филма Jack Ryan: Shadow Recruit, когато федерален агент го помолил да напусне салона, конфискувайки му очилата.

Отвън го чакали още 5-10 агенти на ФБР, които го разпитвали в продължение на повече от 3 часа. Поводът бил обвинение в незаконен запис на филм по време на прожекция. Може би това е разумен довод в защита на авторските права, но реално погледнато никой не забранява на зрителите да носят мобилни телефони в киното, а всеки съвременен апарат е напълно способен да направи запис на филма, който гледате, нали?

От друга страна човекът с очилата може би ги е носил, за да гледа прожекцията спокойно. Възможно е той просто да е имал нужда от очила, а може и Google Glass да са били изключени в този момент. Как може да бъде доказано обратното? В крайна сметка недоразумението било компенсирано от представител на кино асоциацията с 2 безплатни билета. За щастие очилата не са били повредени по време на акцията, а човекът се разминал само със стреса от преживяното, но всичко това повдига редица въпроси.

Колкото по-разпространени стават Google Glass, толкова повече странни истории се случват на техните притежатели. Жена получи акт за шофиране с очилата и в последствие бе оправдана от съда. В редица щати обаче, употребата на очилата при определени ситуации и на някои места са забранени със закон. От друга страна те могат да спасят човешки живот или да бъдат използвани за разнообразяване на сексуалния живот.

Може ли някой да каже с точност кое е позволено и кое забранено? Тепърва предстои дълга битка за признание и узаконяване на wearable устройствата и това е само началото.