Наред с всички промени, засягащи Hangouts чат клиентът на Google, компанията обяви през уикенда, че Google Talk функционалността в Gmail ще бъде спряна на 26 юни. След това гигантът ще помоли всички потребители, които до тогава са използвали Talk, да преминат към Hangouts.

Google Talk беше пуснат през далечната 2005 година и беше основен чат клиент на Google до 2013, когато компанията представи Hangouts. От тогава насам, предшественикът на втория започна бавно да умира, но все още има хора, които го ползват, главно за чат през десктоп версията на Gmail. На 26 юни всички потребители автоматично ще бъдат прехвърлени към Hangouts, а тези с договори, които плащат, ще получат известие да сменят услугата.

Освен всичко останало, Android приложението за Google Talk, които официално бе заменено от Hangouts, но все още се поддържа заради някои потребители, също ще спре да работи на 26 юни.

Някои допълнителни функционалности в Gmail, които могат да се активират като add-ons през Gmail Lab, също ще бъдат спрени от поддържка. Между тях са Authentication Icon, Google Voice Player, Picasa previews, Pictures in chat, Quick Links, Quote Selected Text, Smartlabels и Yelp previews. Те ще си отидат доста по-скоро — на 24 април. Заедно с това, ще се сбогуваме и с две други функции в Gmail — възможността да пращате имейли на Google+ профили и използването на Google+ Кръгове.