Индонезия е четвъртата държава в света по брой на населението, а освен това една трета от жителите ѝ нямат достъп до интернет. Точно за това и тя ще е първата страна, която ще получи достъп до интернет благодарение на Project Loon – идеята на Google за достъп до интернет чрез балони, летящи високо над земята. Проектът стартира още през 2016 година, като балоните ще летят на 20 километра височина и ще разпръскват интернет със скорост 10 мегабита в секунда.

Идеята ще се осъществи благодарение на партньорството между Google и три от големите доставчици на интернет услуги в Индонезия – Telkomsel, Axiata и Inmost. Трудността за свързаност в страната е наложена от географията – Индонезия се състои от повече от 17 000 острова, като те са покрити с планини и джунгли. Това изключва поставянето на интернет кабели или базови станции на някои места. Точно за това, само 23% от населението притежава смартфони.

Google се надява да промени всичко това благодарение на Project Loon и достъпните си смартфони Android One. Майк Касиди от Project Loon споделя пред BBC:

„Нужни са ни около 300 балона, за да можем да създадем мрежа от връзки около целия свят. Надяваме се да успеем да започнем с първият пръстен около Земята, така че да имаме постоянна връзка в някои райони.“