Преди дни ви разказахме, че следващата седмица Microsoft ще предтавят Teams — свое приложение с функции, подобни на тези при Slack. Изглежда още някой ще се пробва с подобна услуга и това е не кой да е, а самите Google. Всъщност те няма да представят поредното приложение, ами ще ъпдейтнат вече съществуващо такова, което до сега не беше много успешно.

Google Hangouts ще се превърне в Slack конкурент с много функции, интегрирани с Google преживяването. Всъщност това ще е основният жокер на Hangouts, новата версия на който вече се тества от тесен кръг компании.

Предимството на Hangouts ще е това, че ще е свързан с сюитата приложения на Google — ще можете да изпращате файлове, документи от Google Docs, да работите заедно с колегите си върху тях и дори да създавате общи събития и календари в Google Calendar.

Друга голяма промяна ще е въвеждането на функционалности, разработени от трети страни. За сега такива още няма, но е възможно съвсем скоро Google да представят такива. Подобно Slack, и Hangouts ще може да работи с чат ботове, първият от които дори е разработен от Google. Той се казва @meet и чрез него специален алгоритъм свързва календарите на вас и ваши колеги, за да намери идеален момент за среща.

Не е ясно каква ще е цената на новото Hangouts преживяване, но приложението ще е насочено главно към корпоративни клиенти. Очаква се чатът да има и безплатен вариант за потребители, които искат да пробват някои от функциите.

Плюсът на Google в борбата на Slack конкурентите е в това, че много потребители вече използват приложенията на компанията. Възможността да свържеш всички тях в един удобен корпоративен чат без много мъки звучи чудесно и в някои случаи надделява над това кой колко добре може да направи нещо. Остава да видим как ще се развие Hangouts след като получи най-големия си ъпдейт и промяна от своята премиера през 2013 година до сега.