Android клавиатурата на Google, която наскоробе преименувана на Gboard, бързо се превръща в една от най-удобните мобилни клавиатури с множество функции. Днес приложението получава още една функция, която със сигурност сте искали дори и да не го знаете. Gboard вече може да превежда текст докато го пишете.

Функционалността е подобна и надгражда възможността на Now on Tap да преведе текста, който виждате на екрана по време на задържането на Home бутона. Освен това преводът наподобява този при иконата на Google Translate, която се появява когато копирате текст.

С Gboard вече можете да изберете от бързото меню към език да се превежда текста и преводът става в реално време. Оттам можете направо да го изпратите на приятел, ако например сте го писали в някое чат приложение. Функционалността работи и с копиран текст, който да поставите в съответното поле в Gboard.

Новата функционалност излиза първо за Android, като все още няма информация дали и кога ще се появи за iOS версията на Google Gboard. Ъпдейтът вече са разпраща, като би трябвало да се получи в рамките на няколко дни. Тогава ще разберем също така дали преводът директно в клавиатурата поддържа всички езици, които могат да бъдат намерени в Google Translate (все още не знаем колко от тях поддържа Gboard).