Искате да снимате невероятни качествени снимки, но нямате DSLR фотоапарат? Не губете надежда! Можете да постигнете подобно качество и със смартфон, но ще трябва да се потрудите малко. Инженерът от Google Флориан Кайнц (Florian Kainz) си е поиграл, за да покаже, че малкият сензор на обикновен смартфон няма чак толкова ограничени възможности, както повечето от нас си мислят.

В свой блог пост за Research at Google, Кайнц споделя как е използвал един Nexus 6P, за да направи фотографии като тази, която можете да видите по-долу. Ако не вярвате, че тя е направена със смартфон, отворете метаданните ѝ и ще се уверите.

Снимка: Florian Kainz
Снимка: Florian Kainz

Както споменахме в началото, за постигане на подобни резултати със смартфон е необходимо нещо повече от това да насочите телефона си и да натиснете бутона за снимане. Първото нещо, което ще ви е необходимо, е смартфон с камера, която може да снима в Manual режим. В случая на Nexus 6P Кайнц е написал свое собствено приложение за контрол на настройките на камерата, но повечето флагмани в днешно време притежават ръчен режим, който ви дава възможност сами да изберете всички настройки.

След това ще се нуждаете от място, на което да поставите смартфона си неподвижно — подпрете го някъде или използвайте трипод. Тъй като в блога си Кайнц говори конкретно за снимки при ниска осветеност, нагласете камерата на ръчен режим с ISO около 1600, а експозицията задайте на четири секунди. Задължително снимайте в RAW формат за по-добро качество на снимките.

Имаме още малко работа — заснемете няколко (за предпочитане над 10) снимки без да мърдате смартфона. При своите опити Кайнц е направил общо 32 снимки при експозиция 4 секунди. След това скрийте сензора на камерата с нещо непропускащо светлина, например черен изолирбанд, и направете още толкова снимки при същата експозиция.

Снимка: Florian Kainz
Снимка: Florian Kainz

До тук беше трудната работа. Сега започва нещо лесно, но донякъде досадно. Сигурно се питате защо трябваше да снимате и изображения при закрита камера. Както можете да се досетите, снимките със смартфон са по-податливи на натрупване на шум. Това се получава при ниска осветеност и по-дълги експозиции. В астрономията въпросния шум се изважда от снимките, за да не пречи той на изследванията (или за да се получат по-качествени астрофотографии). Ще използваме същия принцип и тук.

Снимките със закрита камера ще дадат изображение, което е практически само и единствено шум. Сега трябва да заредим всички снимки в някакъв софтуер, който може да оперира математически със изображения (да вади и събира). PhotoShop ще свърши работа.

Трябва да съберем медианно средно (mean) всички 32 фотографии, за да получим най-добрият среден резултат. След това трябва да направим същото и със снимките при закрита камера. Накрая трябва да извадим получената снимка при закрита камера от фотографията на обекта, която сме направили. Страничният шум са пиксели, които са разположени случайно на всяка една снимка и са различни от останалите пиксели, които са практически еднакви при всички 32 опита (защото съдържат един и същ фон). Когато извадим усредненото черно изображение (при закрита камера) от усредненото стандартно, ще изчистим шума от снимката.

След толкова много работа, накрая би трябвало да получите много по-качествено изображение от това, което бихте направили при ниска осветеност с автоматичното снимане на смартфона си. Ако не успеете от първия път, не унивайте — опитайте отново и след няколко опита ще се получи.

Можете да разгледате галерия от смартфон снимки, направени от Флориан Кайнц в Google Photos.