В компютърния гейминг свят, Oculus Ready е това, което ще търсите да пише на машината, която тръгвате да си купувате – този стикер показва, че компютърът е с възможно най-високите параметри, така че да може да покрие процесорните и графични нужди на хедсетите за виртуална реалност като Oculus Rift и дори HTC Vive. Когато обаче тази виртуална реалност стане масова и достъпна за мобилните потребители, по какво ще съдим дали смартфонът ни става за това? Може би подходящите телефони ще се продават със стикер Daydream Ready. Или поне така смятат от The Verge.

google-daydream-vr-designDaydream VR Initiative е новата технология, която Google развива, за да направи виртуалната реалност повсеместен за мобилния потребител. Тя беше представена накратко на Google I/O снощи и представлява както платформа за разработка на мобилна виртуална реалност, така и физически хедсет с Android под капака.

Не можем да ви кажем много за Daydream – услугата ще започне да се появява едва в края на годината – но можем да кажем само едно – всеки ще иска смартфон, който да поддържа виртуална реалност. А за да стане това, той трябва практически да поддържа Daydream. Официално минималните изисквания не са обявени от Google, но знаем, че 4K дисплеят е едно от тях. Ако до сега сте си мислели, че да имате смартфон с 4K резолюция е абсолютно безмислено, помислете отново.

Daydream хедсетът и технологията му са построени върху Android N и работят благодарение на приложно-програмния интерфейс (API), наречен Vulkan. Най-вероятно за работата ще е нужен одобрен за това смартфон и вече няколко компании са се включили в начинанието. Те ще произвеждат подходящи устройства, като между тях са Samsung, HTC, LG, Huawei и други… HBO пък ще ви предоставя сериали във виртуална реалност, а IMAX ще се грижат за блок бъстър нуждите ви.

Всичко това звучи много хубаво, но въпросът е да го видим в действие. За сега имаме само малко кадри от VR игра (GIF изображението по-горе), която се играе с предназначен за това контролер, вероятно част от Daydream пакетът, заедно с необходимия хедсет. Остава да разберем повече в идните няколко месеца.