Дълго време Google забраняваше производителите на Android смартфони в Русия да поставят предварително инсталирани търсачки, различни от Google Search, на своите устройства. Край на това обаче, след като миналата седмица Антимонополната Федерална служба отсъди глоба в размер на 7,8 милиона долара за американският гигант. Заедно с това компанията трябваше да се съгласи да позволи инсталирането и конфигурирането на други търсачки.

От това печелят всички руски производители и разработчици, разбира се, но най-вече Yandex — най-голямата и най-посещавана руска търсачка.

По случая главният изпълнителен директор на Yandex Аркадий Волож сподели:

“Конкуренцията ражда иновации. Наше желание е да участваме в пазар, в който потребителите могат да избират най-добрите възможни услуги […] Това е важен ден за руските потребители. [Благодарим на Google] за това, че признава ценността на отвореността.”

Освен че оттук нататък разработчиците ще могат да активират своите търсачки по подразбиране при Android на територията на Русия, Google обеща да пусне Chrome приставка, с която на устройствата да може да бъде настройвана каквато и да е търсачка от страна на потребителите.