След фишинг атаката в Gmail, разкрита късно снощи, Google предприемат действия, за да защитят по-добре своите потребители, включително и тези, използващи Gmail за Android. Следващият ъпдейт за Gmail ще добави нова защита срещу фишинг, която ще предупреждава потребителя ако реши, че споделеният в имейл линк е измамен. Вижте скрийншота по-долу.

Фишинг атаката е такъв тип атака, която представя лъжлив сайт за истински такъв и подтиква потребителите да въведат личните си данни там. По този начин хакерите имат възможност да се доберат до пароли и съдържание на акаунти.

Новият ъпдейт вече е в сила и се разпраща поетапно към всички потребители на Gmail за Android. Очаква се до няколко дни всеки да има възможност да ъпдейтне.

Фишинг атаката от снощи се възползваше от невниманието на потребители, които получават имейл, приличащ на покана за редактиране на Google Docs документ. След позволяване на достъп до Gmail и контактите си на лъжливото уеб приложение, вирусът изпраща същият имейл от името на потребителя на всички негови контакти. Google успяха да се справят с проблема за по-малко от час и по този начин ограничиха засегнатите потребители до около 0,1% от всички, използващи Gmail.

google-gmail-safer-links-on-android