google-sign-large

Всички знаем, че Google, заедно с останалите гиганти на пазара, събира под една или друга форма информация за своите потребители. Сега обаче това ще става със специално приложение, като ще има допълнителни компенсации за тези, които участват в проучването.

Според слуховете интернет гигантът подготвя нова мобилна услуга известна като “Mobile Meter”, като в проекта ще имат възможност да участват потребители на iOS и Android . Програмата интелигентно ще наблюдава навиците ви, приложенията, които използвате и уеб сърфирането ви и ще изпраща анонимни данни към Google. Включването в проучването ще бъде напълно доброволно, като всички участници ще имат възможността да дадат съгласието си или да откажат.

От компанията както обикновено отказват коментар по този слух, но определено е ясно, че с това проучване те целят да добият представа за навиците на потребителите, като ще спечелят и важна информация за екосистемата на Apple.  Разбира се всички данни ще бъдат напълно анонимни и неприкосновеността на личния ви живот ще бъде гарантирана, поне на пръв поглед.

Като имате предвид обаче предишните гафове на Google и Facebook и допускането на лична информация да стане публично достояние, бихте ли участвали в подобно проучване? Имате ли какво да криете и с какво трябва да ви стимулира Google, за да му позволите да надникне в личния ви живот? И не на последно място – личен ли е вече той или отдавна е публично достояние по един или друг начин?