oculus rift

Ако сте на мнение, че рекламите в сайтове и YouTube видеа са нещо дразнещо и неприятно, почакайте да разберете над какво работят от Google, или поне от тяхната експериментална дивизия Area 120. Това е малък екип от разработчици, който работи по свои идеи и опитва да ги реализира. Поредният им опит е Advr — реклами във виртуална реалност.

Както можете да видите от анимацията по-долу, Advr поне към момента представлява предмет във виртуалната реалност, с който потребителят може да взаимодейства. Когато изберете или загледате по-дълго куба, той се отваря и от него изскача двуизмерна видео реклама. За щастие, наред с видеото има и бутон за отказ.

Снимка: Google

От Google са останали изненадани и заинтересовани от идеята и сега смятат, че в нея има потенциал. Добавянето на реклами в преживяването би могло да помогне на различни VR разработчици да финансират по-лесно своите така или иначе достатъчно скъпи проекти.

Въпросът обаче е, дали този тип реклами няма да се превърнат в досадни такива? Дали винаги ще имаме избор дали да ги изгледаме и да ги затворим когато пожелаем, или ще трябва да ги търпим до края?

Дали не идва времето, в което Adblock Plus трябва да започнат да разработват ad-blocker-и за виртуалната реалност?