ебола

Определено споделянето на информация в огнището на ебола Западна Африка е трудно. На лекарите им се налага да разнасят листове и химикалки навсякъде, което крие опасност от пренасяне на вируса. Другото, което е наложено като вариант, е един лекар да стои при болните и да вика, за да може друг отвън да го чуе и да запише всички нужни данни на хартия.

Виж още: Handiii е изключително подвижна и евтина механична протеза

За да се прекратят всички тези практики, Лекари без граници са се свързали с Google и са помолили за тях да бъде изработен някакъв таблет, който да ги облекчи при борбата им с ебола вируса. Интернет гигантът веднага се отзовал, като ползвайки Sony Xperia таблет за прототип, създал водоустойчива джаджа, удобна точно за Западна Африка. Водоустойчивостта му помага той да може да се плакне в хлор, за да бъдат убити всички бактерии и таблетът да може да се разнася навсякъде. Освет това, острите му ръбове са преработени в заоблени, за да се избегне случайно разкъсване на защитните костюми на медицинските работници.

Освен всичко останало, Google таблетът се и зарежда безжично, отново за да бъде изцяло затворен и водоустойчив. Цялата тази система от функции ще помогне на учените не само да улеснят работата си, а и да събират повече данни, борейки се с вируса, по този начин директно спомагайки за откриването на ваксина срещу ебола.