Google официално обяви, че постепенно ще спре поддръжката на приложения за браузъра си Chrome при операционните системи Windows, Mac и Linux. Нови апликации за браузъра няма да бъдат видими на изброените системи от края на тази година. От втората половина на 2017 година пък, в Chrome Web Store няма да се виждат никакви приложения. Последният етап идва през 2018 година, когато вече потребителите на Windows, Mac и Linux няма да могат да зареждат никакви Chrome приложения.

Както може би очаквате, тези промени няма да засегнат Chrome OS, където апликациите ще останат централна част от преживяването. Според Google цялата тази промяна не е плашеща, защото много малка част от потребителите като цяло използват Chrome приложения. И не се плашете – разширенията и темите няма да бъдат спрени от поддръжка.

Google окуражават разработчиците да прехвърлят съдържанието на апликациите си онлайн. Тези, които не могат, ще имат възможност да помогнат на Google в разработката на приложно програмни-интерфейси (APIs) за „запълване на празнините, които приложенията за Chrome ще оставят“.