Снимка: AndroidPIT

Още през 2010 година Google представиха една нова функционалност на търсачката си, с която компанията тогава смяташе, че ще направи търсенето на информация много по-бързо и удобно. С Google Instant Search (Динамично търсене), търсачката извеждаше резултатите за дадено търсене на екрана в реално време — докато пишете. Днес компанията обяви, че спира тази функция.

Макар не всички да знаеха, Динамично търсене настройката можеше да бъде спряна ръчно от всеки потребител, стига той да иска. Сега обаче услугата бива спряна изцяло и вече няма да извежда резултатите докато пишете в полето за търсене. Вместо това те ще се появят едва когато натиснете Google Търсене.

Ето и какво сподели официален говорител на Google пред Search Engine Land:

„Пуснахме Google Динамично търсене през 2010 г. с цел да предоставим на потребителите възможно най-бързо информацията, от която се нуждаят, дори и когато те пишат своите търсения на настолни устройства. Оттогава много повече от нашите търсения се случват на мобилни устройства, с много различни типове въвеждане и взаимодействия, ограничени от екрана. Имайки предвид това, решихме да премахнем Google Динамично търсене, за да можем да се съсредоточим върху начините да направим търсенето още по-бързо и по-плавно през всички устройства.“

Google Динамично търсене вече не би трябвало да е активно когато достъпите търсачката през десктоп устройство (стига да не сте го деактивирали персонално по-рано).

За сравнение, функцията за автоматично довършване и предлагане на заявки за търсене остава активна, така че ще продължите да виждате предложения под лентата за търсене докато пишете.