След като Google представиха новата си VR платформа Daydream на Google I/O миналия месец, ясно се вижда, че компанията има желанието да ни даде пълна свобода във виртуалната реалност. Това очевидно включва и сърфирането в интернет, което на някои хора със сигурност им е трудно да си го представят.

Не, това не е шега. Google вече работят по VR версия на браузъра си Chrome – в неговата най-нова бета версия за Android е открита поддръжка на стандартът с отворен код WebVR. Това е приложно-програмен интерфейс (API) на JavaScript, който помага за направата на VR-поддръжащи уеб сайтове. Изглежда с Daydream ще можем да разглеждаме различни сайтове във VR пространството. Тези от тях, които не поддържат WebVR стандартът пък явно ще могат да се възползват от т.нар. VR Shell, за който се споменава във версията на Chrome за разработчици.

Какво точно представлява VR Shell и как реално ще можем да разглеждаме сайтове във виртуалната реалност, за сега остава загадка. Ще трябва да почакаме, за да се докопаме до някои от бъдещите Daydream-поддръжащи смартфони.