google-glass

След като Google спря да продава своите умни очила Glass от януари тази година, започнаха спекулациите, че носимото устройство вече е минало и гигантът спира работата по него. Това вече официално е отхвърлено не от кого да е, а от изпълнитения директор Ерик Шмид, който заяви, че технологията зад Google Glass е прекалено важна, за да бъде изхвърлена, а програмата е вече под контрола на Тони Фадел от Nest, който „ще я направи готова за потребилите“ в бъдеще.

Виж още: Какво всъщност е Internet of Things

„Ние прекратихме програмата Explorer и пресата прие това като прекратяване на целия проект, което не е истина. Google е на път да поеме рискове и нищо в коригирането на Glass не предполага премахването им“, каза Шмид пред The Wall Street Journal. Той добави, че умните очила си остават „голяма и много фундаментална платформа за Google“ и както автономните коли на компанията, така и носимите устройства са работа в прогрес, която ще отнеме години, за да бъде осъществена“. „Това е все едно да кажете, че автономните коли са разочарование, защото не ви возят в момента“, допълни Шмид.

През декември се появиха слухове, че Google може би планира тази година да пусне нова версия на Glass, която ще бъде с процесор на Intel. Според непотвърдената информация новият модел трябва да бъде с подобрен дизайн и да предлага по-дълъг живот на батерията. По всичко изглежда, че Google има още доста работа по Glass, така че може би ще трябва да почакаме преди да видим следващото поколение. Едно е сигурно – това не е краят на тези умни очила.