CyanogenMod Installer

Вчера Google принуди CyanogenMod да изтегли своето приложение Оne-click Installer от Play Store.

Като довод компанията е изтъкнала, че инсталаторът е в нарушение на правилата за разработчици и ако не бъде доброволно премахнат, това ще стане по административен път.

Оne-click Installer беше пуснат на 12 и премахнат на 27 ноември. За тези две седмици инсталаторът е свален стотици хиляди пъти. Неговата основна функция е да улесни инсталацията на CyanogenMod ромове. Според Google обаче, това насърчава потребителите да изгубят гаранцията на своите устройства.

Компанията  е отказала да коментира своето решение. Допълнителните проучвания на колегите от  The Next Web показват, че вероятната причина за сваляне на инсталатора е клаузата в правилата за разработчици, според която „ако едно приложение прави промени в операционната система със знанието и съгласието на потребителя, то те трябва да могат лесно да бъдат обратими в рамките на самото приложението или чрез деинсталирането му“.

От своя страна CyanogenMod ще предложат Оne-click Installer на Amazon и Samsung App store. До тогава приложението може да бъде изтеглено от външни източници.