Снимка: talkroute.com

Android устройствата събират информация за вашето местоположение дори и да не сте включили GPS. Правят го и при липса на SIM карта. Quartz разкриват практиката на Google, за която компанията призна.

От януари месец насам, Google събират информация за местоположението на дадено устройство като триангулират координатите му чрез тези на използваните в момента базови станции (кулите на различни мобилни оператори). След това криптираните данни се изпращат към Google.

Говорител на Google споделя пред The Verge, че съвременните Android смартфони използват система за синхронизация на мрежата, която изисква мобилни кодове на държавите и мрежови кодове. Освен това компанията счита т.нар. „Cell ID“ кодове на кулите за „допълнителен сигнал за по-нататъшно подобряване на скоростта и ефективността при доставката на съобщенията“.

Според друг източник, който е запознат с въпроса, заявява, че Google са добавили функцията за събиране на данни от клетъчни кули, за да подобри изпращането на push нотификации през системата Firebase Cloud Messaging — Android устройствата трябва да пингват сървъра на редовни интервали, за да получават незабавно такива съобщения.

Обикновено информацията от базовите станции е собственост на мобилните оператори и не се споделя с трети страни. Това обаче за някои явно не е в сила. По този начин местоположението на някой потребител може да бъде изчислено с точност до по-малко от 400 метра, което е притеснително от гледна точка сигурност. Някои хора може да не искат да бъдат следени, да не говорим, че такава информация може да бъде експолатирана от хакери.

Важно е да отбележим, че тази настройка работи не само при изключен GPS и липса на SIM карта — тя продължава да работи дори и да върнете фабрични настройки на устройството си. Google споделиха, че до края на месец ноември ще пуснат ъпдейт за Android, който да премахне събирането на данни за местоположението. Въпреки това, към момента общите условия на компанията все още гласят: „Когато използвате услугите на Google, ние можем да събираме и обработваме информация за реалното ви местоположение, [използвайки] различни технологии… между които IP адрес, GPS и други сензори, които например могат да предоставят на Google информация за близки устройства, Wi-Fi точки за достъп и клетъчни кули.“