new-nexus-7-press

Google ще пенсионира популярната серия устройства Nexus от 2015 г. нататък, твърди авторитетният руски блогър за мобилни технологии Елдар Муртазин. На тяхно място компанията ще лансира нов бранд, вдъхновен от серията Play Edition. Още миналата година видяхме няколко Play Edition телефона, сред които Samsung Galaxy S4, HTC One, Sony Z Ultra и Motorola Moto G.

Play Edition устройствата работят с оригинален Android — без промени в интерфейса, добавени екстра или приложения от производителите. Но, за разлика от роднините си в Nexus серията, те не получават обновления директно от Google. Това означава, че новите версии на операционната система Android първо достигат до собствениците на телефони и таблети Nexus, а едва след това до тези с Play Edition.

Муртазин не посочва своите източници, но споделя, че тази година ще видим нови Nexus устройства. Досега, няколко прогнози на руския блогър са се сдъбвали, но други се оказваха неправилни. Интересното в случая е, че точно през 2015 г. е възможно да се получи конфликт сред имената на Nexus устройствата, защото тогава трябва да излезе Nexus 7 таблет едновременно с Nexus 7 смартфон — но само ако предположим, че Google продължи да следва досегашната си логика на именуване.