Nexus

Nexus

Според информация на китайският сайт mtksj.com, Google работи върху ново Nexus устройство, много по-евтино от своите предшественици.  Интернет гигантът ще си партнира с тайванския производител на чипове MediaTek за създаване на нискобюджетен смалтфон.

Благодарение на използването на процесора MediaTek, устройството ще се продава на цена под 100 долара. Не е тайна, че китайските производители използват евтините процесори на компанията, за да създават мощни устройства на невероятно ниска цена. Пример за това може да бъде Xiaomi Red Rice, който притежава 4-ядрен процесор MT- 6589 и се продава в Китай за около 130 долара. За съжаление няма други технически подробности за бъдещият нискобюджетен Nexus.

Говори се също, че Google ще представи тази година и 8.9-инчов таблет от висок клас с бранда Nexus, който може би ще бъде произведен от HTC. Разбира се всички с нетърпение очакват и Nexus 6, за който се спекулира, че ще бъде орязана версия на LG G3.

Google обикновено представя своите Nexus устройства заедно със следващата версия на Android и те излизат на пазара през последното тримесечие на годината. Компанията ще проведе своята конференция на разработчиците Google I/O в края на юни, като се очаква там да бъдат разкрити повече подробности за бъдещето на операционната система. Според някои слухове следващата актуализация ще е Android 4.5 и ще излезе през лятото, заедно с нов 8-инчов таблет Nexus.

Имаше и спекулации, според които Google ще прекрати собствената си серия Nexus, заменяйки я с Google Play Edition  устройствата. До колко верни са всички тези слухове, предстои да видим, но един евтин Nexus никога не е излишен и е много вероятно той де в процес на разработка, дори и ако е предназначен за развиващите се пазари.